Goedkoop geld lenen?

Het lijkt zo aantrekkelijk, een particuliere lening. Geen BKR toetsing, je leent van een particulier, je hebt voorwaarden die op jouw situatie zijn toegespitst… maar toch is het niet alles goud dat er blinkt. Dit soort leningen hebben namelijk een paar stekeltjes die je op het eerste gezicht soms niet opvallen, maar het is wel oppassen geblazen.

Kijk bijvoorbeeld naar het contract dat je tekent. Soms is dit zodanig opgemaakt dat je jezelf haast niet aan het contract kan houden. Als dit zo is, dan ben je overgeleverd aan de genade van een geldverstrekker. En dat is ongeveer hetzelfde als met een open beenwond in een haaiengebied springen… je vraagt om problemen. Wil je dus voorkomen dat je ongenadig in stukken wordt gereten, pas dan op met het contract.

Iets anders waar je op moet letten is het onderpand. Wanneer het onderpand namelijk teveel is voor de lening heeft de particulieregeldverstrekker de kans om er beslag op te leggen. Ook dat kun je beter vermijden. Je geeft ze al voldoende rente en kosten, dan hoef je ze niet ook nog eens veel te veel onderpand te geven.
Mocht dit echter de enige manier zijn om het rond te krijgen, eis dan wel betere voorwaarden. Wijs erop dat het onderpand meer dan voldoende is voor de lening en probeer dit uit te onderhandelen. Het kan je op lange termijn dan heel veel schelen en het kan een slimme zet zijn als je weet dat je de maandlasten eenvoudig kunt voldoen.

Door: Piet van Baanenn