Kun je geld Lenen met BKR?

Duizenden, nee tienduizenden mensen hebben een slechte BKR registratie staan. Het kan een A1 codering zijn, die nog vrij onschuldig is. Of het kan een A4 codering zijn, de codering die (op gebied van vaste coderingen) het zwaarst weegt en aangeeft dat de deurwaarder je niet heeft kunnen lokaliseren.

Het eerste dat je wilt doen is de schade beperken. Zoek naar een manier om de schade zo klein mogelijk te houden door je lening af te lossen zodra het kan. Wanneer je namelijk je lening hebt afgelost wordt je lopende codering omgezet in een afgeloste codering. Dat betekent helaas niet dat je er van af bent (was het maar waar), maar het betekent wel dat je begint aan de 5 jaars periode die volgt op het aflossen van een lening.

Trouwens, sommige mensen denken dat ze al een BKR codering krijgen als ze een lening afsluiten. Dat is waar en dat is ook weer niet waar. Het is waar omdat bij het BKR bekend wordt dat je een financiële verplichting hebt. Maar het wordt pas een slechte BKR op het moment dat je niet aan jouw betalingsverplichtingen voldoet. Dan kom je dus wel in de knoei.
Daarom is het belangrijk om geen plotselinge beslissingen te nemen op kredietgebied wanneer je van plan bent een grote lening te gaan nemen. Veel mensen sluiten voor ze een hypotheek nemen bijvoorbeeld nog snel een winkelkrediet ergens af, maar dat wreekt zich dan later bij het aanvraagproces. Voorkom dus dat soort problemen.

Door: Piet van Baanenn