Kun je geld lenen zonder vast inkomen?

Je kunt geld lenen zonder een vaste baan te hebben, maar daar moet je een paar dingen voor weten. Bovendien kan het ook niet bij elk leningtype. Wat veel mensen niet weten is dat je zelfs een hypotheek kunt krijgen zonder vaste baan, dus andere leningtypes zijn ook mogelijk.

Lening zonder vaste baan krijgen

Laten we wel eerlijk zijn: als je helemaal zonder baan zit kunnen we je niet helpen. Je moet wel inkomen hebben, anders is het voor de leninggever onmogelijk om de terugbetaaltijd van je lening uit te rekenen. En daar worden ze heel zenuwachtig van. Geldverstrekkers willen nu eenmaal snel hun geld terugkrijgen. We kunnen het ze moeilijk kwalijk nemen.

Wat je wilt doen is eerst eens kijken of je werkgever bereid is om een werkgeversverklaring af te geven. De werkgeversverklaring is simpelweg een verklaring dat je daar werkt, dat hij niet van plan is jou eruit te gooien vandaag en dat ze je daarom een lening kunnen verstrekken.
Veel werkgevers worden hier zenuwachtig van, maar er is jurisprudentie genoeg die aantoont dat een werkgeversverklaring geen bindend document is om iemand bijvoorbeeld zijn baan te laten behouden. Je kunt dit eenvoudig opzoeken via Google, mocht je werkgever tegenspartelen.

Als je dit hebt geregeld, zoek dan een goede adviseur op en geef aan dat je deze mogelijkheid al hebt. Over het algemeen maakt dit het stukken makkelijker om zonder vast contract toch een lening of hypotheek te kunnen krijgen.

Door: Piet van Baanenn